top of page
Zoeken

Evaluatie bevestigt behoefte aan betere richtlijn voor transgenderzorg


Een uitgebreide evaluatie laat zien op welke punten de huidige standaard voor genderbevestigende zorg in Nederland beter kan.







Hoe wordt de genderbevestigende zorg in Nederland geregeld? - De kwaliteitsstandaard.


In 2018 verscheen de huidige kwaliteitsstandaard Transgenderzorg-Somatisch. Deze eerste kwaliteitsstandaard voor genderbevestigende zorg opende de deur naar noodzakelijke uitbreiding van het zorgaanbod buiten het Amsterdam UMC en UMC Groningen. Behandelaars werken in Nederland op basis van richtlijnen en kwaliteitsstandaarden. Recent vond er een evaluatie plaats van deze richtlijn. Hieruit kwam naar voren dat transgender en non-binaire personen te lang (jaren lang) moeten wachten op passende zorg. Mensen staan te lang op de wachtlijst, zonder enige hulp. Zorgverleners werken langs elkaar hee en nemen elkaars indicaties niet over. Ook kan de psychosociale ondersteuning van transgender mensen stukken beter.


Personen met een licht verstandelijke beperking


De huidige standaard schiet tekort als het gaat om goede zorg voor non-binaire trans mensen, maar ook voor andere groepen zoals transgender asielzoekers en trans mensen met een licht verstandelijke beperking. De nieuwe richtlijn beveelt aan om duidelijk te maken hoe behandelaren ook aan hen de beste zorg en begeleiding kunnen geven. Uiteraard zijn wij van transtoegankelijk erg blij met deze aanbeveling.


Klik hier voor meer informatie.




1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page