Direct de podcast luisteren? Klik hier.
De laatste aflevering van de transtoegankelijk podcast gaat over ethische dilemma's bij transgender personen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Kan een persoon een gendertransitie aan? Kan een persoon met een verstandelijke beperking de gevolgen wel overzien? Wie zijn wij, als hulpverlener, om hier iets van te vinden? Moeten we beschermen? Moeten we net staan voor zelfbeschikking? Dit is nog maar een greep van deze vele vragen die naar voren komen, als we het hebben over een gendertransitie bij mensen met een LVB. Tijdens deze aflevering gaat Jessica Maes in gesprek met Simon en Freya. Waar Simon zijn kennis en ervaringen eerder ligt in de hoek van ethiek bij mensen met een verstandelijke beperking. Ligt de kennis en ervaring van Freya eerder bij de ethische dilemma's van transgender personen. Door deze twee invalshoeken samen te brengen ontstond er een gesprek over een veld wat vele ethische spanningen kan oproepen. In deze aflevering leggen we de pijnpunten bloot. Ook nodigen we hulpverleners uit om net dit gesprek aan te gaan.
Praktische tips
Simon en Freya beamen dat er geen eensluidend antwoord is op de vraag of een gendertransitie bij personen met een LVB ethisch verantwoord is. Iedere situatie is namelijk anders en er zijn vele factoren die mee kunnen spelen. Wel geven Freya en Simon praktische tips om net dit ethische gesprek aan te gaan.
In deze aflevering worden tips gegeven hoe men met de ethische dilemma's rond transgender personen met een LVB om kan gaan. Zie hier de concrete handvaten waarnaar verwezen wordt:
Wegwijzer in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Klik hier.
Een ervaringsdeskundige betrekken bij het morele gesprek. Klik hier voor de transgender wegwijzer.
Het moreel gesprek dient op basis van correcte en recente informatie plaats te vinden. Klik hier voor het kenniscentrum.
Freya vertelt over genderpraatjes. Klik hier voor de jongen hulplijn.
Direct de podcast luisteren? Klik hier.
Lees het transcript hier:
Comments