top of page
Zoeken

Werkboek: Ben jezelf! Genderdiversiteit

Sinds enkele weken is er een nieuw werkboek, namelijk het werkboek: Ben Jezelf! Genderdiversiteit. Dit werkboek dat ontwikkeld is door zorgorganisatie Pluryn is er voor mensen met een verstandelijke beperking hun gender willen onderzoeken en / of willen praten over hun gender.


Een van de ontwikkelaars, Sabrina Cuijten, vertelt: seksualiteit en diversiteit is een onderdeel van de begeleiding, opvoeding en behandeling. Als consulent seksuele gezondheid ondersteun ik begeleider in het bevorderen van de seksuele ontwikkeling van hun cliënt. Vragen omtrent gender, transgender zijn en vragen over genderdiversiteit zijn vragen die ter sprake kunnen komen als we praten over seksuele ontwikkeling. We zien dat begeleiders het soms moeilijk vinden om met hun cliënt over genderdiversiteit te praten. Voor de

cliënt is het dan weer een zoektocht waar hij/zij/die ondersteuning kan krijgen. Zo kwamen we op het idee voor een nieuw werkboek. In dit werkboek kan de begeleiding samen met de cliënt ondersteuning en handvaten geven tijdens de gespreken over gender. Ook worden er zaken uitgelegd zoals identiteit, geslacht en expressie en samen maak je kennis met de Genderkoek. Dit een tool waarbij je meer inzicht krijgt in de verschillen op het gebied van gender.

Niet enkel mensen met een licht verstandelijke beperking kunnen iets hebben aan het werkboek. Uiteraard zijn er ook mensen met een matig verstandelijke beperking die ondersteuning op het gebied van gender nodig hebben. Dit werkboek kan hierin uitkomst bieden. In het werkboek kun je ook goed lezen dat wij, als begeleiders, veel kunnen doen op het gebied van gender. Ook zijn er vele cliënten, en dan met name cliënten met een matig verstandelijke beperking, die geen wens hebben voor een medische transitie. Met een medische transitie bedoelen we genderbevestigende operaties en / of hormonale behandeling. Ze willen bijvoorbeeld meer ondersteuning in hun genderexpressie. Voorbeelden hiervan zijn het dragen van een jurk of nagellak.


Werkboek is ontwikkeld door Sabrina Cuijten, Marieke Tielbeke, Erik Oosterhout en zijn man en Jij leert. Jij leert is een programma van zorgorganisatie Pluryn. In dit programma zijn er verschillende werkboeken met verschillende thema’s. Voorbeelden van deze thema’s zijn: praten over gevoelens, budgetteren en social media.

De werkboeken van Jij Leert zijn intern gratis te bestellen (voor externe partijen vragen ze de kostprijs excl. verzendkosten) via jijleert@pluryn.nl


652 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page