top of page
Zoeken

Interview over boek: Zie wie ik ben

Sinds 10 februari 2024 is Nederland een foto-verhalenboek rijker. En wat voor een boek. Het eerste boek met portretten en foto´s van transgender en non-binaire personen met een LVB.

Hoogste tijd voor een interview met initiatiefnemer Gio van den Heuvel en auteur Özden Karababa.


Deze foto van Jess is gemaakt door Özden Karababa. Dit is de coverfoto van het boek: Zie wie ik ben.


Een interview met Özden Karababa en Gio van den Heuvel.


Gio, het project begon bij jou. Hoe kwam jij op het idee voor een foto- verhalenboek?

Deelnemers van transcafé LVB, lieten weten behoefte te hebben aan een boek waarin zij zichzelf herkennen. Samen met deelnemer Jess, ben ik naar boekhandel Savannah Bay in Utrecht gegaan. De boekhandel van Nederland met de meeste boeken over transgenderthematiek. Na een middagje neuzen, zitten en lezen kwamen we tot de conclusie dat de kinderboeken te kinderachtig zijn en de boeken voor volwassenen te moeilijk. Het fotoboek van Ozden Karababa; Worden wie ik ben, transgenders aan het woord, sprak het meest tot verbeelding omdat er mooie foto’s in staan. Alleen de tekst is te moeilijk voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Zo is het idee ontstaan om Ozden te vragen of ze een foto-verhalen boek wilde maken over transgendermensen met een licht verstandelijke beperking.


Transcafé LVB van Transvisie organiseert ontmoetingsbijeenkomsten voor transgendermensen met een LVB. Deze bijeenkomsten houden wij bij zorginstellingen die hier voor open staan.

Özden, wat was je eerste gedachte toen Gio je benaderde voor dit project?

Ik had het erg druk, maar ik dacht dat als dit project naar me toe kwam, er een reden moest zijn. Gio en ik kennen elkaar al. Toen Gio toevoegde hoezeer mijn eerste boek Worden Wie Ik Ben een positief effect op hem had, heb ik het project aangenomen. 

  

Özden. Jij hebt al eerder een soort gelijk boek gemaakt. `Worden wie ik ben.` Kun je hier meer over vertellen?

Mijn interesse in transgenderkwesties begon met mijn eerste fotoproject Inside Out en gedurende 3 jaar documenteerde ik Robin's transformatie van meisje naar jongen. Gedurende deze tijd had ik de kans om transgenders van dichtbij te leren kennen en ik wilde een boek maken om het publiek te informeren over deze kwestie. Ik interviewde 10 verschillende transgenders en publiceerde Worden Wie Ik Ben als een foto-interviewboek.

 

Özden, wat was het verschil in het maken van `Worden wie ik ben` en `Zie wie ik ben`?

Worden wie ik ben was een erg leuk en plezierig project. Het was erg waardevol om een vertrouwensband op te bouwen met zoveel leuke mensen en de positieve feedback die ik van hen kreeg. Maar in het tweede boek had ik een heel andere relatie met de deelnemers. Elk van hen vertelde verhalen die het boek niet haalden, maar die ze wel met mij wilden delen. Ik was erg onder de indruk van hun ongelooflijk mooie grote harten, oprechtheid en natuurlijkheid. Deze foto van Özden Karababa en deelnemer Luuk.

Het verhaal van Luuk lees je in het boek: Zie wie ik ben.Özden, welke verhaal is je het meeste bijgebleven?

Dat is een heel moeilijke vraag. In zowel mijn eerste als mijn tweede boek deelde elk van de deelnemers een heel bijzonder, heel uniek, heel verschillend verhaal.  Alle verhalen zijn heel bijzonder.  


Gio, wat hoop je met dit boek te bereiken?

Allereerst dat transgender personen met een licht verstandelijke beperking zichzelf herkennen in het boek. Zodat zij ervaringsverhalen van anderen, gelijkgestemden kunnen lezen. Op die manier kunnen ze zien dat er veel mensen meer zijn zoals zij. Daarnaast kan het boek helpend zijn om aan anderen duidelijk te maken hoe zij zich voelen. Bijvoorbeeld door het aan begeleiders, familie en mede-cliënten te laten lezen. 

Meer weten over de mensen achter de verhalen? Transtoegankelijk interviewde twee deelnemers van het boek. - Luister en lees de podcast van trans man Jess.  - Luister en lees de podcast van non-binair persoon Rick.

Gio, het boek is voor en door mensen met een LVB. Hoe zorgde je ervoor dat mensen met een licht verstandelijke beperking de tekst goed begrepen ?

Edloket van zorgorganisatie Amerpoort, heeft een dagbestedingsgroep, die teksten naleest en suggesties geeft over de leesbaarheid. Zij hebben alle teksten van te voren gelezen en van feedback voorzien.


Gio, verschillende deelnemers van het boek geven op verschillende plekken boekpresentaties. Hierbij presenteren ze het boek en vertellen ze meer over hun eigen verhaal. Staan er nog meer presentaties op de planning?

De boekpresentaties helpen de mensen die er in staan in hun persoonlijke groei. Hun familie is erg trots op hen! De presentaties zijn maatwerk.  Dit is afhankelijk van waar de vraag ligt, wie van de mensen uit het boek een presentatie wil geven en de ondersteuning die hiervoor voor hen nodig is. Soms sluiten Ozden of ik ook aan.  Organisaties die een boekpresentatie willen hosten (faciliteren) kunnen mailen naar Gio@transgendernetwerk.nl


Gio, hoe kunnen lezers het boek bemachtigen?

Het boek is (online) te koop bij Savannah Bay 

Mensen met een licht verstandelijke beperking kunnen het boek gratis bestellen bij Transcafe-LVB@Transvisie.nl  
Dit is een foto van Özden en Gio.

In Istanbul geboren, Özden woont 15 jaar in Nederland. Ze heeft een zoon. Ze vind het belangrijk om naast haar werk in de ICT bezit te zijn met maatschappelijke projecten.

Gio is trans man en ruim 20 jaar vrijwilliger in de Transcommunity. Dit doet hij naast zijn baan. Gio heeft een pleegdochter met een LVB en een relatie.


71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page