top of page
Zoeken

Foto-verhalenboek van transgender personen met een licht verstandelijke beperking

De groep mensen met een licht verstandelijke beperking die transgender zijn wordt steeds zichtbaarder. In haar nieuwe fotoboek Zie wie ik ben, dat uitkomt op 10 februari, portretteert Ozden Karababa negen mensen met allemaal een eigen verhaal.


In het bejaardentehuis waar Luuk (23) werkt voelden zijn collega’s al langer aan dat hij een jongen is. “Daar noemden ze me per ongeluk al een jongen voordat ik uit de kast kwam,” vertelt hij. Veertiger Rick komt er juist na een jarenlange zoektocht achter dat die non-binair is: “Waarom moet ik kiezen tussen man of vrouw als ik me geen van beide voel?” Luuk en Rick zijn twee van de negen mensen die fotograaf Özden Karababa portretteerde voor Zie wie ik ben, verhalen van transgender personen met een licht verstandelijke beperking. Hoewel steeds meer mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb) hun genderidentiteit willen onderzoeken, weten begeleiders niet altijd hoe ze hiermee om moeten gaan. Ze vragen zich bijvoorbeeld af of je een cliënt juist wel of niet moet aanmoedigen nieuwe kleding en een nieuwe naam uit te proberen. Daarom komen ook ouders en begeleiders aan het woord. Samen met de hoofdpersonen delen ze hun ervaringen en geven ze tips.


Transcafé LVB

Het idee voor het boek ontstond tijdens de ontmoetingsbijeenkomsten van Transcafé LVB van belangenorganisatie Transvisie. Deelnemers vertelden dat ze een boek wilden lezen over mensen zoals zij. Initiatiefnemer Gio van den Heuvel: “We waren verbaasd dat een dergelijk boek er nog niet was. Dus vonden we dat het er moest komen! Daarom vroegen we fotograaf  Özden Karababa. Zij maakte eerder een tentoonstelling en een fotoboek met persoonlijke verhalen over trans-zijn.”“We hopen dat het boek naast informatie ook inspiratie en herkenning biedt,” vervolgt Van den Heuvel. “Zowel aan de mensen over wie het boek gaat als aan hun omgeving. Er is niets mooiers dan mensen te zien groeien in wie ze werkelijk zijn.


Feestelijke presentatie

Op 10 februari zal Boris van der Ham, voorzitter van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, het eerste exemplaar van het boek in ontvangst nemen. Tijdens deze feestelijke presentatie bij zorgorganisatie Amerpoort in Baarn zullen ook optredens van diverse trans artiesten zijn. De presentatie is voor zowel mensen met een licht verstandelijke beperking als voor hun familie, vrienden en begeleiders. Aanmelden kan hier. Zie wie ik ben, verhalen van transgender personen met een lichtverstandelijke beperking is mogelijk gemaakt door de steun van Transgender Netwerk, Transvisie, EdLoket, COC Zonder Stempel, Klein Geluk FNO, ASVZ en particuliere giften. Het boek is te bestellen via boekhandel Savannah Bay in Utrecht.


Transgender mensen zijn mensen die zich niet of niet helemaal met hun geboortegeslacht identificeren. Iemand is bijvoorbeeld als jongen opgegroeid, maar komt erachter dat ze als meisje of vrouw wil leven. Dat kan iemand als jong kind al weten, of pas op latere leeftijd ontdekken. Ook onder mensen met een licht verstandelijke beperking komen transgender mensen voor.

70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page